The restoration of the Wyatt residence began in March 2001 and was completed in June. On the exterior, the cedar shingles, which had served for many years, were replaced with new ones on the north side. During the work, birch bark was found on the exterior, apparently used as an insulator. At an undetermined date, clapboard siding had replaced the shingles on the other sides of the house, and is still in place. The Wyatt family had also made exterior changes by adding the front and side entrance porches and the Palladian windows in the attic around 1928. In the same renovation, they enclosed the garden entryway as a sun parlour.

Wooden shutters, which were modeled after old ones that had been removed years earlier, were placed on some of the windows. The exterior of the house was painted a pale yellow colour, and the shutters green. The roof was re-shingled with cedar shingles in the summer of 2000.

On the interior of the house, no structural changes were made during the restoration process. The Wyatts themselves had made some changes decades earlier. They moved the front staircase back to make a larger hallway on the main level and they also changed the back staircase, which necessitated a new entry to the attic. Interior changes had also occurred over the years as central heating, plumbing, and electricity were added. During the restoration, the house was rewired.

Plaster was repaired and the original lathe work was found to have horsehair embedded in the plaster mixture. Wallpaper was carefully peeled off and the walls were covered with paper that resembled as closely as possible the colour and design of an earlier time. Woodwork was painted, the floors were polished, and window coverings, where needed, were carefully chosen.

The house is decorated as it would have been in the early twentieth century, with the exception of the kitchen and upstairs bathrooms, which were renovated by the Wyatt sisters in the 1950s. Those two rooms reflect the typical décor of that decade.

In 2005 additional restoration was carried out with major funding from the Atlantic Canada Opportunities Agency. The floors on the main level were reinforced and an air exchange system was installed. Some refurbishment was also done to the garage that stands on the property.